top of page

Elixers verhaal

Op een weids groen grasveld, precies tussen de oude en nieuwe Bijlmermeer vestigt zich sinds 2019 Restaurant Elixer: een circulair restaurant met twee chefs aan het roer. Valentijn Klap en Eva Evers willen ervoor zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Goede koffie, lokale biertjes, zelfgebrouwen limonades en heerlijk eten is het recept waarvan zij uitgaan.

 

Valentijn en Eva werken beide al jaren in verschillende restaurants, bars en clubs in Amsterdam. Eva is geboren in de Bijlmer en tapte als kleuter en haar eerste biertjes in het bekende café de Nachtegaal (Grubbehoeve, Bijlmer) en maakte ook daar haar eerste voorzichtige schreden in de keuken op vrijdag als keukenhulpje. Na wat omzwervingen is ze echt gaan koken, ze heeft zich ontwikkeld als een gedreven chef die erg van de klassiek Europese keuken houdt.

 

Valentijn eet, drinkt en ademt als sinds hij voor zichzelf kan denken, misschien zelfs al daar voor. Gastvrijheid staat bij hem dan ook hoog in het vaandel. Valentijn is niet alleen in de keuken creatief, hij heeft het talent om van niets alles te maken: niks is te gek!

 

Toen jaren geleden de vonk oversloeg tussen Valentijn en Eva ontstond al snel de wens om samen een restaurant te beginnen: niet zomaar een restaurant. Ze koesterden de droom om iets terug te doen voor de maatschappij: met Elixer proberen zij en het team dit dagelijks te realiseren.

 

Bij Elixer geloven we dat alles een tweede, derde of zelfs tiende leven verdient. Het pand waarin wij ons huizen dient na jaren van leegstand als broedplaats. Meubels, potten en pannen die elders stonden te verstoffen worden bij ons weer volop gebruikt. Het grootste deel van het geld dat binnenkomt zetten wij direct in om duurzaam te ondernemen en sociale en culturele buurtinitiatieven te organiseren. Zo hebben we sinds de zomer van 2020 zestig kippen. Onze ei-abonnementhouders maken het mogelijk dat elk eitje dat zij afnemen, wij een eitje naar de voedselbank kunnen brengen. Rondom de kippen huisvest de Voorbeeldige Voedseltuin, waar wij onze eigen groenten en kruiden verbouwen. In onze tuinkas laten we stekjes uitlopen en verbouwen we tomaten andere kwetsbare groenten- en fruitsoorten. We scheiden ons afval, composteren samen met de kippen en vangen regenwater op om de tuin te bewateren.

 

We organiseren bijvoorbeeld regelmatig een 'Heel Bijlmer Bakt'-kooksessie, een circulaire ruilsessie met wisselend thema en een buurtontbijt. Kijk hier voor een overzicht van onze buurtprojecten.

 

Ben je een tuinder of balkonboer met een oogstoverschot? Wil je jouw kunst exposeren in ruil voor een diner voor twee? Heb je huisraad over dat je graag een tweede leven gunt? Neem contact op met post@restaurantelixer.com

 

IN HET NIEUWS

 

Het Parool -  September 2021

Uit in Amsterdam -  September 2021

NRC - Juni 2021

Culi Amsterdam - Juni 2021

Van Amsterdamse Bodem - December 2020

De Buik Amsterdam - November 2020

Zuidoost.nl - Maart 2020

Your Little Black Book - Februari 2020

Misset Horeca - December 2019

PS Proefwerk - Oktober 2019

Het Parool - Augustus 2019

Kantershof Enzo - April 2019

Elixer-1275-1024x683.jpg
bottom of page