top of page
GIF Elixer voor - snel.gif
SOCIAAL, GROEN, EDUCATIEF

In 2019 startten wij – Eva Evers en Valentijn Klap – Restaurant Elixer in de Bijlmer. Een braakliggend grasveld met een leeg gebouw veranderde in een bruisende plek, het kruispunt van omliggende buurten. Een broedplaats waar buurtgenoten samenkwamen, aten, leerden en bijdroegen aan groene, sociale verandering. Elixer groeide uit tot meer dan een restaurant: een écht elixer – ‘levenswater’, aanjager, stimulans. Ook de publieke ruimte kreeg een impuls waar de gemeenschap deel van uitmaakt én van profiteert.

Inmiddels zijn we verhuisd naar de Indische Buurt, waar we met dezelfde energie bouwen aan een plek waar duurzaamheid en ontmoeting samenkomen. Het restaurant is onze basis: als trekpleister én motor voor ons sociaal-circulaire programma. Met tijd, kennis en opbrengsten investeren we in vergroening, ruilhandel en inspiratie – samen met én voor de buurt.

Benieuwd naar onze impact?
🔸 Sociale waarde → Lees hier verder.
🔸 Groene initiatieven →  Lees hier verder. 
🔸 Educatie & programma → Lees hier verder.

📽️ Benieuwd naar waarom wij op deze manier willen ondernemen? En naar wat Elixer betekent voor onze buurtgenoten? Kijk dan hieronder de korte documentaire van Ruben van Zaanen.

Heden

Post voor Elixer.jpg

VERLEDEN

Sociale waarde
SOCIALE WAARDE

Met ons programma brengen we duurzame, sociale en creatieve energie de wijk in. Denk aan thema-avonden, sociale maaltijden, kinderactiviteiten en ruilmarkten. Ook bieden we ruimte aan buurtinitiatieven, bijeenkomsten en samenwerkingen met scholen en organisaties in en rond de wijk.

Sociale Maaltijden
In december geven we gasten de kans om iets extra’s te geven bij het bestellen van een kerstmenu. Wij verdubbelen dat bedrag en zetten het om in sociale maaltijden. In 2024 kookten we voor dak- en thuislozen van de Regenboog Groep. In 2023 nodigden we buurtgenoten uit voor een kerstdiner via Stichting Life&Style. In eerdere jaren verzorgden we voedselbankpakketten en maaltijden voor eenzame ouderen, alleenstaande ouders en kunstenaars met beperkte middelen. Partners waren o.a. CBK Zuidoost, MADI, en Stichting Hoop voor Morgen.

Vrijheidsmaaltijd
Sinds 2022 organiseren we op 5 mei gratis vrijheidsmaaltijden. De eerste met Amnesty, daarna met o.a. de Bijlmerbios. De meest recente editie was met de Meevaart, OBA Javaplein, de Elthetokerk, SAWA Collective en Alle Kleuren Oost. Blikken vrijheidssoep die we ontvingen schonken we door aan de voedselbank of de buurt. 

Samen koken
Aan het einde van de zomer organiseren we jaarlijks een gratis buurtontbijt voor circa 100 buren, samen bereid met buurtgenoten. En doorheen het jaar organiseren we workshops zoals "leren fermenteren" of "restjes verwerken tot kaaskroketjes".

 

In de Bijlmer maakten we een buurtkookboek en organiseerden bakmiddagen onder de naam "Heel Bijlmer Bakt".

Ruilacties
Met ons ruilsysteem en Elixer-munten stimuleren we hergebruik en circulaire uitwisseling. Je kunt munten verdienen door iets in te brengen en deze gebruiken voor consumpties. Daarnaast hebben we ruilkasten opgezet en organiseren we ruilmarkten met wisselende thema’s – van speelgoed tot kleding en cadeaus.

Opfleuren van de buurt
Om het plein rond onze eerste locatie levendiger te maken, vroegen we samen met buurtbewoner Inet Dunnewind voorzieningen aan bij projectteam E-buurt. Zo kwamen er speeltoestellen, zitbankjes, afvalbakken en een jeu-de-boulesbaan. We plaatsten picknickbanken, prikten zwerfvuil en zorgden in de zomer voor extra voorzieningen zoals stroom, water en toiletten bij buurtactiviteiten.

In Oost waren we het start- en eindpunt van de Super Sint Maarten en konden buurtbewoners in aanloop daarnaar lichtsculpturen bij ons bouwen. Nu willen we het Ambonplein gaan vergroenen en opfleuren, lees daarover hier meer.

Voor het goede doel
We organiseerden twee kunsttentoonstellingen voor het goede doel: één met Libanese kunstenaars voor slachtoffers van de explosie in Beiroet, en één met Oekraïense kunstenaars voor oorlogsslachtoffers.


Tussen 2021 en 2023 hadden we eigen kippen. Met een ei-abonnement haalde je wekelijks verse eitjes op. Voor elk eitje dat we verkochten, doneerden we er één aan Stichting Hoop voor Morgen in Ganzenhoef.

Cultureel

We bieden ook theater, muziek en presentaties. Voordrachten van Stichting Literaire Activiteiten, een solotentoonstelling over verzet, spoken word de Nationale Luistercampagne van Merlijn Twaalfhoven op Bevrijdingsdag, het Batjankoor en diverse bandjes zorgen voor een gevarieerd programma. Elke maand is er een jamsessie, pubquiz en comedy. 

We werkten daarnaast o.a. samen met

Super Sint Maarten, SLAA, Trans Amsterdam, SAWA-Collective, het Batjankoor, IMC Weekendschool, Spectrum Studievereniging, Dance Connects, Humanistisch Verbond, Kledingruil Diemen, Priklicht Comedy en de Queer Pubquiz.

Eerder ook: G-Buurt Moving Forward, Radio Mart, Bijlmerbios, Stichting Prisma, Swazoom, ROC Zuidoost, CBK Zuidoost, SFYN en Stichting Hoop voor Morgen.

Meedoen?

Heb je een idee of wil je aanhaken? Houd ons programma en sociale media in de gaten, of neem contact met ons op.

GROENE INITIATIEVEN

Met onze groene initiatieven maken we van Elixer een toegankelijke groene oase. Op onze nieuwe locatie in Amsterdam Oost willen we opnieuw een tuin opzetten. Jaarlijks organiseren we evenementen zoals de circulaire tuindersdag en het oogstfeest om onze groene boodschap te delen met de buurt.

Proeftuin

Onze proeftuin in de Bijlmer was een groen visitekaartje met informatieborden over (moes)tuinieren. Buurtbewoners konden tuingereedschap lenen uit de buurtschuur, groenteafval composteren in de wormenbak en gebruikte keukenvet duurzaam inleveren via de vetton.

Ook in de Indische Buurt werken we stap voor stap aan een nieuwe groene oase, met vergelijkbare initiatieven. We zetten in op vergroening van het Ambonplein en de binnentuin, voor meer groen, biodiversiteit en ontmoetingsplekken. Meer weten? Volg de voortgang hier.

Circulaire Tuindersdag en Groenmarkt & Oogstfeest

De circulaire tuindersdag start het seizoen met groene kraampjes, gratis zaden, planten, workshops en tuinaarde. Het seizoen eindigt met een oogstfeest met workshops, live muziek en een maaltijd van eigen tuin.

In Amsterdam Oost is de tuindersdag samengevoegd met de groenmarkt. Samen organiseerden we al drie edities, waaronder de laatste op 5 mei met een energiebespaarquiz, wildpluk- en zaaiworkshops.

Zie hier de verslagen van de Jonge Reporters van de Tuindersdagen

Groene Workshops en Wandelingen

Samen met Wageningen en Utrecht universiteiten organiseerden we een broodworkshop over voedselverspilling, een masterclass tuinkas bouwen met circulaire materialen en een mulchworkshop. Voor kinderen waren er workshops wildplukken en insectenhotels bouwen.

In de Bijlmer ontwikkelden we audiowandelingen over stadsdieren, bodemleven en plukpesto, geschikt voor alle leeftijden.

Afgelopen winter startten we de Circulaire Huishoudschool, een duurzame workshopreeks (meer info in het educatieblok).

Groene Samenwerkingen

We werken samen met initiatieven zoals Anna’s Tuin en Ruigte, Van Amsterdamse Bodem, De Gezonde Stad, Zero Waste Week, Verspillingsvrijeweek, Plant FWD, Van Boer tot Bord-podcast, WeMakeThe.City Green, Tuinen van Hartstocht en Bird Brewery. Eerder ook met Bloei & Groei, SFYN, Groenplatform Zuidoost en Wijk7.

Mee Doen?

Volg onze agenda op sociale media of steun onze groenplannen!

Groene Initiatieven
EDUCATIEVE BIJDRAGE

Bij Elixer proberen we middels experimenten en onderzoek onze duurzaamheid te optimaliseren. Zelf onderzochten we bijvoorbeeld hoe we van restmaterialen een tuinkas konden bouwen en werkten dit uit tot een workshop voor buurtgenoten. Aan de andere kant dragen we ook graag bij aan andermans kennisvinding en onderzoek. Zodoende werken wij veelvuldig samen met scholen, universiteiten en onderzoekers.

 

Educatieve programma's: Circulaire Tuindersdag, Oogstfeest, Bevrijdingsdag

Tijdens onze tergukerende thema-events hebben we altijd een groot oog voor educatie. Zo bevat deze programma's altijd workshops en talks.

Samenwerking met Buurtcampus Oost en Bieb in Bloei

Buurtcampus Oost zet studenten in om Elixer te ondersteunen in het betrekken van de buurt bij hun groenprojecten, onderzoek te doen naar behoeften van buurtbewoners, en een educatief karakter te geven aan de tuinen. Bieb in Bloei, Elixer en Civic wisselen kennis en netwerk uit om Amsterdam Oost groener, gezonder en sociaal sterk te maken.

Circulaire Huishoudschool

Eind vorig jaar organiseerden we de Circulaire Huishoudschool: een reeks workshops voor mensen die duurzaam en creatief willen omgaan met hun huishouden, ideaal voor wie net op kamers woont of binnenkort zelfstandig gaat wonen.

Van oktober tot april boden we maandelijks workshops aan, zoals: Fermenteren, Huishoudtips van oma’s, Vintage interieuradvies, Repair Café en Tweedehands tuinieren. 

We hopen dit programma in het najaar voort te zetten en zo meer buurtbewoners te helpen hun huishouden duurzamer en voordeliger te maken.

Creatieve skills leren

We organiseerden een haaksessie voor buurtbewoners en bewoners maakten onder begeleiding lichtsculpturen voor Super Sint Maarten.

Infoborden en vrijwilligen in de Proeftuin 

Aan de hand van infoborden in de tuin willen we wandelaars en buurtgenoten, van jong tot oud, op een laagdrempelige manier laten 'proeven' van de mogelijkheden van (moes)tuinieren. 

 

Vrijwilligers helpen ons de tuin bij te zaaien, te oogsten, netjes te houden terwijl zij onder leiding van onze tuincoördinator veel bijleren over (moes)tuinieren en verantwoord telen.

Educatieve samenwerkingen

  • Samenwerking met HvA Boost / Bieb in Bloei

  • Gastlessen voor Zomerschool zuidoost en ROC Zuidoost

  • Activiteiten met Natuur voor Kinderen

  • Gastlessen en Huttenbouw met CBK en Midzomermokum

  • Hosten van Poolse lessen van onze buurvrouw Monica

Participatie aan onderzoek

  • Participatie aan onderzoek van universiteiten en hogescholen (Food Clic VU, HvA) 

  • Participatie aan onderzoek van instellingen (Groene Brein, GGD)

  • Participatie aan talks van New Metropolis / Pakhuis de Zwijger

  • Interviews voor afstudeerprojecten (studenten van de VU, UvA, HvA, UU, HvU)

Educatieve Bijdrage
bottom of page